Wat doen wij?
Gastvrij Nederland werkt aan een aantrekkelijk, duurzaam (internationaal) ondernemersklimaat met als doel om meer bezoekers en meer bestedingen in Nederland te genereren. Zij zet zich in voor een toegankelijk, veelzijdig, verrassend en hoogwaardig aanbod van diensten.

Gastvrij Nederland staat voor…
Gastvrij Nederland vertegenwoordigt 18 organisaties en branches in de gastvrijheidseconomie waarin zowel Leisure als business zijn vertegen-woordigd. De leden van Gastvrij Nederland zijn onderling met elkaar verweven omdat zij alleen gezamenlijk – voor zowel zakelijke gasten en toeristen uit binnen- en buitenland – in Nederland een gastvrij, toegankelijk, veelzijdig, verrassend en hoogwaardig aanbod kan realiseren. Ieder lid levert hieraan zijn unieke bijdrage.

De gastvrijheidseconomie is de brandstof voor de Nederlandse economie. Enerzijds omdat de sector een significante bijdrage levert aan de Nederlandse economie (Gastvrij Nederland is verantwoordelijk voor 5% van alle banen in Nederland en 3,5% van het bruto nationaal product). Maar anderzijds ook als basis voorwaarde om de balans tussen wonen, werken en ontspannen te optimaliseren en daarmee de “the quality of life” in Nederland te vergroten.

Het gaat bij de genoemde cijfers overigens alleen om de bedrijven die direct werkzaam zijn in de sector. De toeleveranciers van levensmiddelen, dienstverleners zoals schoonmakers en producenten van bijvoorbeeld boten of caravans zijn hierin niet meegenomen.
Voor ondernemers in de gastvrijheidseconomie staat de gast centraal. De gast is koning en moet in een veilige en gezonde omgeving kunnen (net)werken, ontspannen en genieten. Ondernemen in deze sector staat dus voor verantwoordelijkheid nemen en rekening houden met de wensen van de gast en de omgeving. 

Bovendien is Gastvrij Nederland het visitekaartje voor onze buitenlandse gasten. De unieke Nederlandse natuur en cultuur vormen een prachtig  decor voor zakelijke aangelegenheden, internationale congressen en alle andere toeristische attracties. Dit maakt Nederland zeker de moeite waard voor een tijdelijk bezoek maar ook als gezond vestigingsklimaat voor bedrijven die opzoek zijn naar duurzame continuïteit. 
Het vrijetijdsdomein
Gastvrij Nederland begeeft zich in haar communicatie en beïnvloeding op het vrijetijdsdomein. Dit omvat:
 • Betaalde vrijetijdsbestedingen buiten de deur in Nederland
 • Binnenlands (zakelijk) toerisme en binnenlandse recreatie
 • Inkomend (zakelijk) toerisme
N.B. Het vrijetijdsdomein omvat niét uitgaand toerisme en recreatie binnenshuis.

Maatschappelijk relevante onderwerpen
De gastvrijheidseconomie is een sector met ambitie, waarbij de gasten centraal staan en de sector verantwoordelijkheid neemt. De sector heeft een duidelijk standpunt ten aanzien van de maatschappelijke relevante onderwerpen die momenteel actueel zijn. Deze onderwerpen zijn:
 1. Een kleine, slagvaardige overheid
 2. Een beter imago in het buitenland
 3. Een gunstiger vestigingsklimaat
 4. Minder administratieve lasten
 5. Maatschappelijke verantwoord voor mens en natuur
 6. Een gezonde samenleving
 7. Een toegankelijke infrastructuur
 8. Een aantrekkelijk cultureel aanbod
 9. Onderwijs met perspectief
 10. Een veilige omgeving
 11. Kansen op de arbeidsmarkt
 12. Een aantrekkelijke woonomgeving
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag