Nieuws

09-06-2015

Nederland terug in top 10 non-corporate congressen

Aantal internationale congressen in 2014 gestegen

Het aantal internationale non-corporate congressen in Nederland is in 2014 gestegen van 293 naar 379. Hiermee stijgt Nederland 3 plekken en komt weer in de top 10 van de lijst van de Union of International Associations (UIA). UIA houdt jaarlijks het aantal internationale non-corporate (associatie- en gouvermentele) congressen bij.

Topsectorperspectief
“We zijn 3 plekken gestegen en staan weer in de top 10, dat is mooi. Het resultaat van dit lijstje is echter ontstaan door inspanningen die 5 tot 8 jaar geleden zijn geleverd. Het blijft dus essentieel voor ons om deze markt intensief te bewerken”, aldus Eric Bakermans, Manager marketing Meetings & Conventions van NBTC. “Vanaf dit jaar profileren we ‘Nederland congresland’ actief vanuit een topsectorperspectief. Gebieden waarin wij als land excelleren, zoals water en logistiek, zetten we in de etalage om Nederland als congresbestemming te positioneren. En die sector linken we weer aan een stad, zoals water en bijvoorbeeld Rotterdam”, vervolgt Bakermans.

Belang zakelijke markt
De zakelijke markt is een belangrijke markt: ruim een kwart van alle buitenlandse bezoekers komt naar Nederland met een zakelijke reden. Bovendien geeft een congresganger relatief veel uit tijdens zijn verblijf in Nederland: gemiddeld ruim 1000 euro per persoon per verblijf voor een zakelijk bezoek ten opzichte van 600 euro voor een vakantie. In 2014 besteedden de ruim 3,6 miljoen internationale zakenreizigers in totaal bijna 3,8 miljard euro. Van alle zakelijke bezoekers, komt zo’n acht procent voor een congres naar ons land.

Belang congreswerving
Op de internationale congresmarkt richt NBTC haar marketingactiviteiten op de Nederlandse initiatiefnemers die een congres naar Nederland willen brengen. Daarnaast zijn de bestuurders van internationale federaties van belang omdat zij beslissen waar het congres uiteindelijk naar toe gaat.

Economisch belang
In 2014 bezochten ruim 270.000 internationale congresgangers ons land en dat is goed voor een economische waarde van bijna 340 miljoen euro.

Criteria UIA
UIA neemt in haar statistieken alleen associatie- en gouvermentele congressen op. De volgende criteria worden door UIA gehanteerd voor een internationaal congres:
- Minimum van 250 participanten of een beurs die tijdens het congres plaatsvindt
- Minimum percentage in het buitenland woonachtige deelnemers: 40 procent
- Minimum aantal nationaliteiten: 5
- Minimum duur van het congres: 2 dagen

Klik hier voor de top 15-lijst van UIA

Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag