Nieuws

17-06-2014

Van Goghjaar goed voor economie

Themajaar 2015: Van Gogh 125 jaar inspiratie

In 2015 staat de promotie van Nederland in binnen- en buitenland in het teken van de kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1889). NBTC Holland Marketing, Van Gogh Brabant en Regiomarketing Gelderland trekken gezamenlijk op om Van Gogh internationaal nog beter op de kaart te zetten en meer buitenlandse toeristen naar Nederland te trekken. NBTC verwacht dat er in 2015 zo’n 180.000 buitenlandse bezoeken aan Nederland worden gebracht vanwege de interesse in het Van Gogherfgoed. Dit zal gepaard gaan met circa 50 miljoen euro aan bestedingen, aldus ramingen van NBTC. Naar schatting zal circa de helft verblijfsbezoek zijn en de andere helft dagbezoek.

Aanvullend onderzoek in Brabant laat zien dat inclusief de binnenlandse markt de impact van het Van Goghjaar kan uitkomen op 15 miljoen euro aan extra bestedingen voor deze regio. Gelderland heeft nog geen nadere analyse uitgevoerd.

VAN GOGH 125 JAAR INSPIRATIE
Het themajaar is gekozen naar aanleiding van de 125e sterfdag van Van Gogh en luidt Van Gogh 125 jaar inspiratie. Het biedt een brede kapstok voor de promotie van Nederland én een (hernieuwde) kennismaking met Van Gogh, zijn werk en zijn wereld. De plekken waar hij woonde, werkte en de musea waar zijn werk te zien is in Nederland, worden onder de aandacht gebracht bij potentiële bezoekers. Doel is om internationale toeristen te verleiden een (extra) bezoek aan Nederland te brengen en kennis te maken met deze schilder die tot op de dag van vandaag in staat is mensen te inspireren.

VAN GOGH, ERFGOED IN REGIO EN STAD
In Nederland wordt voor de programmering een link gelegd tussen enerzijds het Van Gogherfgoed in de regio en anderzijds de inspirerende dynamiek van de stad. Activiteiten in Het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Kröller Müller Museum in park de Hoge Veluwe, Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch en de verschillende erfgoedlocaties in Brabant maken deel uit van het programma. De complete programmering zal na de zomer gereed zijn. Van Gogh 125 jaar inspiratie richt zich in eerste instantie op (potentiële) bezoekers uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Italië, Spanje en de Verenigde Staten wordt 125 jaar Van Gogh in de schijnwerpers gezet.

Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag